Col·legi Mare de Déu del Socós :: On som

L'Urgell


Comarca del Principat, a la regió de Lleida, formada per vint municipis. Cap de comarca, Tàrrega. S'hi poden distingir tres paisatges morfològics: la plana d'Urgell, les costes segarrenques i la ribera de Sió. El clima és mediterrani de tendència continental.


Economia

L'economia de la comarca es basa en l'agricultura, gairebé el 90% de la superfície comarcal és terra conreada, de la qual unes 20.000 ha són de ragadiu i unes 41.000 ha de secà.

La indústria és modesta malgrat el prestigi dels càntirs i la terrissa de Verdú, i el torró i xocolata d'Agramunt. Hi podem trobar també indústria agroalimentària, metal·lúrgica, de materials de la construcció, tèxtil i de paper.

Malgrat la importància del sector primari, el secundari és el que ocupa més gent.


Història

La divisió territorial del 1.936 configurà la comarca d'acord amb la influència econòmica de Tàrrega. El 1.990, en modificar-se la divisió comarcal del 1.987, el municipi de Montornès de Segarra passà a formar part de la Segarra.

En els darrers anys, la població de la comarca mostra una tendència a mantenir-se sobre els 30.000 habitants (30.364 el 1.999).

*Font d'informació: Gran Enciclopèdia Catalana


Més informació a la pàgina del Consell comarcal de l'Urgell .